Denna fantastiskt goda saffranskaka bjöds på som efterrätt nu i påsk – rawfood och paleo. Den är både enkel att göra och smakar väldigt bra! Det blir som en cheesecake fast utan mejeriprodukter.
Nyttigheterna från bl.a dadlar, citron, cashewnötter, mandlar och kokosolja.
Recept på Saffranskaka – rawfood
Ingredienser
Ca 10 bitar
Botten
1,5 dl dadlar eko
4 dl mandlar eko
0,5 tsk havssalt eko
Fyllning
5 dl cashewnötter eko
1 pkt saffran eko (0,5 g)
5 msk kokosolja eko
0,5 dl agavesirap eller yaconsirap eko
1 tsk vaniljpulver eko
Saften lite citron eko
2,5 dl vatten
Kärna ur dadlarna (om de har kärnor). Mixa mandlarna till ett mjöl i matberedare. Tillsätt sedan de färska dadlarna och mixa ihop med mandlarna. Pressa ut degen i en form. Mal saffranet fint i en mortel. Mixa alla ingredienserna till fyllningen och häll i formen. Garnera med lite bär och mynta.
Låt stå i kyl eller frys tills den stelnat.
Förvara Saffranskakan i kylen!
Saffran, som kommer från gula märken i saffranskrokus, är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs minst 100 000–150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran.