Ett fat med vegansk ugnsbakad fänkål med krämig saffranssås och sallad.

Ugnsbakad fänkål med saffran – vegan

Ugnsbakad fänkål med saffran är en lättlagad och god rätt att äta både till vardags och till fest. Nu när det är påsk tyckte jag den passade extra bra att dela med sig av. Visst känns det lite påsk med sin gula läckra färg kombinerat med det röda och gröna. 🙂

Servera gärna tillsammans med en sallad på bladspenat eller mache, äpple, lättkokt sötpotatis eller vanlig potatis i tärningar. Rätten gör sig också väldigt bra ihop med gul bönpasta eko.

Det är sannerligen udda tider just nu men man får passa på att ses mer utomhus med sina nära och kära. Själv har jag precis dragit ut en tand så för min del blir det nog mest att äta soppa de närmsta dagarna. Men då kan jag passa på att ta fram ett nytt recept på en påsksoppa också tänker jag. 🙂 Rätten är vegansk och glutenfri.

Här kommer receptet:
(Receptet finns även med i min kokbok
Vegansk vardagsmat just nu på REA
när man handlar direkt från mig.

Ingredienser
2 portioner

2 fänkål eko
0,25 g saffran eko (o,5 påse)
0,5-1 dl vitt vit eller matlagningsvin eko
2 tsk veggiebuljong eko
2 dl glutenfri havregrädde, kokosgrädde eko eller annan växtbaserad grädde
1 vitlöksklyfta eko
1 tsk finhackad chili eko
några droppar från en färsk citron eko
salt och svartpeppar eko
en näve färsk persilja eko

Redning
1 msk bovetemjöl eko
1 msk kallpressad kokosolja eko

Ett fat med vegansk ugnsbakad fänkål med krämig saffranssås och sallad.

Halvera fänkålshuvudena eller skär i 4 klyftor. Koka fänkålen i vatten och lite salt i ca 10-20 minuter. Låt rinna av. Sätt ugnen på 200 grader. Sjud vin, havregrädde och veggiebuljong i en kastrull under några minuter. Tillsätt saffran, pressad vitlök, finhackad chili och citron och blanda runt. Smaka av med salt och peppar. Blanda ihop och tillsätt redningen och koka lätt i någon minut till. Placera fänkålen i en ugnsfast form. Häll sedan över saffranssåsen. Ugnsbaka i ca 20 minuter. Strö över lite persilja och servera gärna tillsammans med en sallad på bladspenat eller mache, äpple och lättkokt sötpotatis i tärningar eller vanlig potatis alternativt med gul bönpasta eko.

Smaklig måltid och Glad påsk!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*