Vegansk berlottigryta – böngryta med tomat, vitt vin och timjan

Vegansk berlottigryta – böngryta med tomat, vitt vin och timjan är kan du laga när som helst i veckan.

Tillsätt mer kryddor än receptet säger om du vill ha ännu mer smak. Smaklig måltid!

Lite information om berlottibönan

Berlottibönans mjuka kärna och dess fasta yttre gör dem som skapta för grytor. De är även en delikatess i det italienska köket med sin milda smak och dess fina krämig konsistens som gör att de även passar utmärkt i sallader, soppor, gratänger eller risotto.

vegansk berlottigryta böngryta

Recept på vegansk berlottigryta – böngryta med tomat, vitt vin och timjan

Vegansk berlottigryta - böngryta med tomat, vitt vin och timjan

Portioner 4 PORTIONER
Författare Yvonne Hedberg

Ingredienser

  • 1 gul lök eko
  • 1 stor morot eko
  • 390 g berlottibönor eko (avrunnen vikt 230 g)
  • 390-400 g krossade tomater eko
  • 4 lagerblad
  • 1 msk olivolja eko
  • 1,5 dl vitt vin eko eller vitt matlagningsvin
  • 1 msk veggiebuljong eko
  • 2 vitlöksklyftor eko
  • 1 msk timjan eko
  • 1 aubergine eko
  • salt eko
  • svartpeppar eko
  • 1 tsk kokossocker eko (om man vill)

Redning

  • 1 msk kikärtsmjöl eko
  • 0,5 dl vatten

Instruktioner

  • Skala och grovhacka löken, skiva upp moroten och tärna auberginen.
  • Rör ihop redningen och låt stå till sig.
  • Fräs upp löken och moroten i olivoljan.
  • Blanda i avrunna berlottibönor och krossade tomater.
  • Blanda ner buljong, vitt vin, lagerblad, pressad vitlök och timjan och låt puttra lätt i ca 15 minuter.
  • Tillsätt auberginen och redningen och låt koka ca 5 minuter till.
  • Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite kokossocker.
  • Servera gärna tillsammans med kokt råris och en grön sallad.
0