Att göra en vegansk färs på ugnsbakad blomkål och valnötter blir väldigt gott. Blanda ihop det med mixade eller krossade tomater, hackad lök och kryddor så är det i stort sett klart.
Denna bolognese gör sig väldigt bra tillsammans med bönspagetti eller linsspagetti men du kan såklart välja den pasta som passar dig. Att göra ett hemmagjort veganskt parmesanströ till kan jag verkligen rekommendera. Parmesanströ håller länge om det förvaras i en glasburk med lock och kan sedan strö på lite diverse rätter framöver.
Parmesanströ är gjort på en bas av rostade solroskärnor och får sin ostiga smak av bjästflingor som ger ett naturligt innehåll av B-vitaminer.
Vilket underbart väder idag igen. Så glad jag var uppe i ottan idag och därför snart redan är klar med dagens recept. Sedan kan jag njuta av vädret mitt på dagen och fortsätta jobba igen lite senare på eftermiddagen. Det är detta jag älskar mest med att vara egenföretagare. Att styra sin egen tid och sitt liv. Att kunna välja att spendera lite tid med någon man bryr sig om en vanlig onsdagseftermiddag eller att välja att ta vara på vädret en lång torsdagslunch. Att jobba när det passar in helt enkelt. Och att välja sitt arbete varje dag – just bara för att det känns meningsfullt och viktigt.
Håll tillgodo med receptet på vegansk bolognese på blomkål och valnötter med hemmagjort parmesanströ och hoppas det ska smaka! Om ni blir nyfikna på att få fler av mina recept samlade så finns även detta recept med i min senaste kokbok “Vegansk vardagsmat – eat clean” som går att beställa här.
Recept på vegansk bolgonese – blomkål och valnötter
4 portioner
Ingredienser
300 g blomkål eko
60 g valnötter eko
1 gul lök
1-2 vitlöksklyfta eko
1 morot eko
700 g tomater eko (ca 7-8 st)
2 tsk torkad oregano eko
1-2 tsk tamari eko (glutenfri soja)
1-2 tsk veggiebuljong eko
1 msk olivolja eko
1 tsk agavesirap eko
salt och svartpeppar eko
Topping
0,5 kruka basilika eko
parmesanströ (se separat recept)
Tillbehör
bönspagetti eko
Gör såhär
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Mixa blomkål, valnötter, pressad vitlök, salt och peppar till en grynig massa i en matberedare och bred ut på en plåt med bakplåtspapper.
-
Ugnsbaka i 20 minuter.
-
Finhacka löken och skiva moroten.
-
Värm en stekpanna med olivolja och fräs lök och morötter.
-
Häll sedan över i en kastrull.
-
Mixa tomaterna i en matberedare och rör sedan ner i kastrullen med lök och morötter.
-
Krydda med veggiebuljong, tamari, oregano, agavesirap, salt och peppar.
-
Låt puttra i några minuter.
-
Rör sedan ner den ugnsbakad blomkålen och valnötterna och smaka av kryddningen.
-
Servera bolognesen med linsspagetti, färsk basilika och en sallad. Toppa gärna med vegansk hemmagjort parmesanströ. Se separat recept.
Recept på hemmagjort parmesanströ
1 glasburk
Ingredienser
2 dl solroskärnor eko
0,5 dl bjästflingor eko
0,5 tsk lökpulver eko
1 tsk paprikapulver eko
0,5-1 tsk flingsalt eller havsalt
Gör såhär
- Rosta solroskärnorna i en torr panna.
- Låt svalna.
- Mixa ihop alla ingredienser till ett fint strö och förvara i en glasburk med lock.
Smaklig måltid!







