Idag bjuder jag på ett recept på en fantastiskt god vegansk morotstårta med 2 olika varianter av glacyr eller frosting. Om man gör varianten med cashewnötter ska dessa blötläggas 2 timmar innan.
Receptet är veganskt/växtbaserat, glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, laktosfritt och utan vitt socker.
Hoppas att ni gillar receptet som också finns med i min kokbok Vegansk vardagsmat – eat clean.
Själv tycker jag att det är skönt med lite grått väder ute just nu, det är mycket lättare att arbeta vid datorn då. 🙂
Önskar er en jättfin dag!
Recept på vegansk morotstårta med glacyr eller frosting-glutenfri
Ingredienser
1 tårta
Morotstårtan
200 g morötter eko (ca 3 medelstora)
*2 fiberhuskägg
1,5 dl kokossocker eko
1 dl olivolja eko
1 msk agavesirap eko
60 g mandlar eko
1 tsk kanel eko
0,5 tsk ingefära eko
1 tsk vaniljpulver eko
1,5 tsk bikarbonat
1 dl rårismjöl eller rismjöl eko
1 dl glutenfria havregryn eko
* 2 fiberhuskägg = 2 tsk fiberhusk och 1,5 dl vatten
Obs! 2 olika varianter av topping – välj den du föredrar
Frosting på cashewnötter
2 dl cashewnötter eko (blötlagda i 2 timmar)
1 msk saft från färskpressad citron eko
1 msk kallpressad kokosolja eko
3 msk agavesirap eko
eller
Glasyr på naturell vegansk färskost
150 g växtbaserad naturell färskost
75 g veganskt margarin (eller hemmagjort margarin, se recept här)
2 msk agavesirap eko
Tillbehör
limezest eko
färska psysalis eko
mynta eko

Gör såhär
Morotskakan
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop fiberhuskäggen och låt stå och svälla i 10 minuter. Skölj och skär bort fula kanter på morötterna. Mixa morötterna tillsammans med mandlarna tills det är finhackat. Tillsätt övriga ingredienser och mixa vidare. Smörj en rund hög form (ca 20 cm) med kokosolja, placera ut degen och jämna till med en slickepott. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Blanda ihop frostingen eller glasyren samtidigt som kakan bakas. Låt sedan kakan vila och svalna.
Frosting på cashewnötter
Blötlägg cashewnötterna i 2 timmar. Häll bort vattnet och mixa ihop med alla övriga ingredienser till en len smet.
eller
Glasyr på naturell vegansk färskost
Vispa den växtbaserade färskosten ihop med margarinet till en fluffig smet. Vänd ner agavesirap försiktigt.
Fördela ut frosting eller glasyr när tårtan har svalnat helt. Dekorera gärna med psysalis, lite limezest och färsk mynta. Ställ kylt för att stelna och förvara i kylen.
Smaklig morotstårta!
Min kokbok Vegansk vardagsmat
Detta recept finns även med i min kokbok “Vegansk vardagsmat – eat clean” som går att beställa här: Beställ mina kokböcker här

Den blev supergod!
Hej Ida! Åh vad roligt att höra!! 😀