Vegansk morotstårta med glacyr eller frosting – glutenfri

Idag bjuder jag på ett recept på en fantastiskt god vegansk morotstårta med 2 olika varianter av glacyr eller frosting. Om man gör varianten med cashewnötter ska dessa blötläggas 2 timmar innan.

Receptet är veganskt/växtbaserat, glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, laktosfritt och utan vitt socker.

Hoppas att ni gillar receptet som också finns med i min kokbok Vegansk vardagsmat – eat clean.

Själv tycker jag att det är skönt med lite grått väder ute just nu, det är mycket lättare att arbeta vid datorn då. 🙂

Önskar er en jättfin dag!

Recept på vegansk morotstårta med glacyr eller frosting-glutenfri

Ingredienser

1 tårta

Morotstårtan
200 g morötter eko (ca 3 medelstora)
*2 fiberhuskägg
1,5 dl kokossocker eko
1 dl olivolja eko
1 msk agavesirap eko
60 g mandlar eko
1 tsk kanel eko
0,5 tsk ingefära eko
1 tsk vaniljpulver eko
1,5 tsk bikarbonat
1 dl rårismjöl eller rismjöl eko
1 dl glutenfria havregryn eko

* 2 fiberhuskägg = 2 tsk fiberhusk och 1,5 dl vatten

Obs! 2 olika varianter av topping – välj den du föredrar

Frosting på cashewnötter
2 dl cashewnötter eko (blötlagda i 2 timmar)
1 msk saft från färskpressad citron eko
1 msk kallpressad kokosolja eko
3 msk agavesirap eko

eller

Glasyr på naturell vegansk färskost
150 g växtbaserad naturell färskost
75 g veganskt margarin (eller hemmagjort margarin, se recept här)
2 msk agavesirap eko

Tillbehör
limezest eko
färska psysalis eko
mynta eko

2 fat med vegansk morotstårta.
Vegansk och glutenfri morotstårta med glacyr.

Gör såhär

Morotskakan
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop fiberhuskäggen och låt stå och svälla i 10 minuter. Skölj och skär bort fula kanter på morötterna. Mixa morötterna tillsammans med mandlarna tills det är finhackat. Tillsätt övriga ingredienser och mixa vidare. Smörj en rund hög form (ca 20 cm) med kokosolja, placera ut degen och jämna till med en slickepott. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Blanda ihop frostingen eller glasyren samtidigt som kakan bakas. Låt sedan kakan vila och svalna.

Frosting på cashewnötter
Blötlägg cashewnötterna i 2 timmar. Häll bort vattnet och mixa ihop med alla övriga ingredienser till en len smet.

eller

Glasyr på naturell vegansk färskost
Vispa den växtbaserade färskosten ihop med margarinet till en fluffig smet. Vänd ner agavesirap försiktigt.

Fördela ut frosting eller glasyr när tårtan har svalnat helt. Dekorera gärna med psysalis, lite limezest och färsk mynta. Ställ kylt för att stelna och förvara i kylen.

Smaklig morotstårta!

Min kokbok Vegansk vardagsmat

Detta recept finns även med i min kokbok “Vegansk vardagsmat – eat clean” som går att beställa här: Beställ mina kokböcker här

Boken Vegansk vardagsmat ligger på en soffa.
3+

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*