Vegansk och sockerfri saffranspannkaka – javisst är det möjligt.
Nyligen hemkommen från Gotland och blev så sugen på att laga en vegansk saffranspannkaka. Brukar ni äta det när ni är där?
Istället för ägg använde jag hård naturell tofu och jag tycker det blev riktigt bra. Risgrynen kokade jag mixat med kokosmjölk och havregrädde.
Jag gjorde även en egen raw sockerfri sylt (dock ej med salmbär, utan jag använde hallon).
Ett tips är att låta kakan svalna när den är färdiggräddad för att den ska hålla ihop bättre.
Receptet är veganskt, dvs helt växtbaserat. Det är även sockerfritt, glutenfritt, mjölkfritt, laktosfritt och äggfritt.
Recept på vegansk saffranspannkaka – sockerfri
1 form, ca 20 * 30 cm
Ingredienser saffranspannkaka
1 l vegansk risgrynsgröt (4 portioner) (Jag kokade grynen med kokosmjölk, glutenfri havregrädde och ca 0,5 tsk olivolja)
1 dl sötmandel eko
2 pkt saffran eko (1 g)
1 nypa salt eko
3 msk sötin eko
0,5-1 tsk vaniljpulver eko
2 dl glutenfri havregrädde eko
300 g hård naturell tofu eko
Till formen
kokosolja eko
Serveringstips:
Vispad glutenfri havregrädde och hemmgjord raw hallonsylt.
Gör såhär
Koka risgrynsgröten i exempelvis kokosmjölk blandat med glutenfri havregrädde. Låt gröten svalna. Sätt ugnen på 175 grader. Skålla, skala och hacka mandeln. Stöt saffran fint tillsammans med sötin och vaniljpulver i en mortel. Rör ut kryddblandningen i havregrädden och häll den sedan i gröten. Mixa tofun fint i en matberedare och tillsätt även den och det mesta av den hackade mandeln till gröten. Spara lite av den hackade mandeln till garnering. Smörj en ugnssäker form, ca 20 * 30 cm. Fördela ut smeten jämt och garnera med hackad mandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 80 minuter. Låt saffranspannkakan svalna för att lättare hålla ihop när man delar upp den i bitar.
Servera gärna med uppvispad glutenfri vispbar havregrädde och en hemmagjord hallonsylt.
Ingredienser raw hallonsylt
200 g färska hallon eko
30 g urkärnade dadlar eko (0,5 dl)
1 tsk chiafrön eko
1 msk sötin eko (om man vill)
Mixa alla ingredienser till sylten i en matberedare och låt svälla i ca 20 minuter. Förvara i en glasburk med lock i kylen.
Smaklig vegansk och sockerfri saffranspannkaka!




