En panna med vegansk paella med saffran, paprika och kantareller.

Vegansk paella med saffran, kantareller och ugnsbakad paprika

Jättegod och färgstark vegansk pealla med bland annat saffran, ugnsbakad röd paprika och gula kantareller.

Paella är en rätt som härstammar från Spanien som sedan blivit en uppskattad maträtt världen över. Basen är alltid ris och saffran som man sedan blandar upp med lite av vad som finns hemma. 

Här vill jag tipsa om att det går fantastiskt bra och lätt att laga en riktigt god och växtbaserad / vegansk paella. Denna läckra paella är både god, mättande och lättlagad.

Receptet är veganskt / växtbaserat / vegetariskt, glutenfritt, mjölkfritt, laktosfritt, sojafritt och äggfritt.

Recept på vegansk paella med saffran, kantareller och ugnsbakad paprika

4 portioner

Ingredienser

1 liter veggiebuljong eko (vatten och pulver)
1 gul lök eko
2 vitlöksklyftor eko
1 citron eko (några skivor och lite saft)
2-4 lagerblad eko
några kvistar rosmarin eko (samt extra till dekoration)
4 dl arborioris eko (risottoris)
0,25 g saffran eko (0,5 påse)
2 röda paprikor eko
200 g gröna ärtor eko
200 g gula kantareller (eller valfri svamp, exempelvis skogschampinjoner eko)
250 g körsbärstomater eko
3-5 msk olivolja eko (till stekning och pensling)
salt och svartpeppar eko

Gör såhär

Sätt ugnen på 250 grader. Dela och kärna ur paprikorna, skiva upp halva citronen. Pensla med olivolja och grilla i ugn eller på en grill i ca 15 minuter (ska ej bli bränt). Koka upp buljongen och håll den varm. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olivolja i en panna. Rör ner ris och saffran och fräs ytterligare någon minut under omrörning. Tillsätt buljongen lite i taget och rör om under tiden tills riset är kokt men har tuggmotstånd (det tar ca 20-25 minuter). Tillsätt även lagerbladen och låt koka med. Låt paprikorna svalna och skär dem i remsor på längden. Rensa svampen och skiva upp om det behövs. Dela körsbärstomaterna. Hacka rosmarinbladen. Stek svampen i olivolja och hackad rosmarin i en stekpanna. Lägg i ärtorna och tomaterna och låt de steka med. Salta och peppra. Vänd ner svampen, ärtorna, tomaterna och paprikan i riset strax innan paellan är klar. Droppa även i lite saft från citronen. Smaka av kryddningen och dekorera med grillad citron och rosmarinkvistar.

Smaklig paella!

En panna med vegansk paella med saffran, paprika och kantareller.
En panna och en tallrik med vegansk paella med saffran, paprika och kantareller.
En panna med vegansk paella med saffran, paprika och kantareller.
En panna med vegansk paella med saffran, paprika och kantareller.

Kommentarer är avstängda.