En skål med vegansk skagenröra toppad med dill och med kronärtskocka vid sidan av.

Vegansk skagenröra med kokt kronärtskocka

Slutet på augusti brukar betyda skivor, inte sant. Så varför inte ordna en vegansk sådan. 🙂

Idag bjuder jag på ett recept på en god och krämig vegansk skagenröra med bland annat vegansk majonnäs, avokado, rödlök och alger. Gott att dippa kokt kronärtskocka i.

Denna dipp kan alltså vara festligt att servera på exempelvis en vegoskiva (istället för kräftskiva) eller som annan buffémat.

Se även recept på exempelvis: (dessa kan också passa bra att servera på en buffé eller skiva)

Spenatpaj
Krämig potatissallad – äpple, curry
Ugnsbakad sötpotatissallad med dijon och äpple

Recept på vegansk skagenröra med kokt kronärtskocka

1 skål

Ingredienser skagenröra

1 liten rödlök eko
1 bit morot eko (ca 30 g)
0,5 citron eko (zest och lite saft)
0,5 kruka dill eko
1 dl vegansk majonnäs (se recept för en hemmagjord variant här)
5 g algsallad (jag använde en med wakame, agar agar, konbu och gigartina röd) (blir ca 50 g när de är blötlagda)
1 dl krämig kokosmjölk utan tillsatser
1 avokado eko
salt och svartpeppar eko

Topping
dillkvist eko

Ingredienser kronärtskocka

4 större kronärtskockor eko
salt eko
vatten

En skål med vegansk skagenröra toppad med dill och med kronärtskocka vid sidan av.

Gör såhär

Skagenröran

Hacka rödlök och dill fint. Skär upp morot i minitärningar och skär upp avokado i små bitar. Blötlägg algerna enligt instruktion på förpackningen. Låt rinna av i en fin sil och lägg sedan på hushållspapper eller torka av med hushållspapper eller liknande. Hacka algerna fint. Blanda ihop majonnäs och kokosmjölk och riv citronzest. Blanda ihop alla ingredienserna till en röra. Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft.

Kronärtskockan

Skär av stjälkarna och koka kronärtskockorna täckta med vatten i ca 50 minuter. För mindre skockor räcker ca 30 minuter. Låt de rinna av väl.

För att äta kronärtskocka lossar man bladen med fingrarna, doppar sedan bladen i exempelvis en hemmagjord vegansk skagenröra och gnager av den nedre köttiga delen. Sedan lägger man bladen på tallrikskanten eller i en skål bredvid. Innan man äter själva bottnen eller hjärtat som det också kallas, tar man bort den håriga delen, som kallas skägget.

Dippa kronärtskockan i den veganska skagenröran. Ät och njut!

En skål med vegansk skagenröra toppad med dill.
En skål med vegansk skagenröra toppad med dill.
Boken Vegansk vardagsmat ligger på en soffa.
Receptet finns även med i min kokbok Vegansk vardagsmat – mat för hela dagen – som går att beställa via denna länk
1+

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*