Slutet på augusti brukar betyda skivor, inte sant. Så varför inte ordna en vegansk sådan. 🙂
Idag bjuder jag på ett recept på en god och krämig vegansk skagenröra med bland annat vegansk majonnäs, avokado, rödlök och alger. Gott att dippa kokt kronärtskocka i.
Denna dipp kan alltså vara festligt att servera på exempelvis en vegoskiva (istället för kräftskiva) eller som annan buffémat.
Se även recept på exempelvis: (dessa kan också passa bra att servera på en buffé eller skiva)
Spenatpaj
Krämig potatissallad – äpple, curry
Ugnsbakad sötpotatissallad med dijon och äpple
Recept på vegansk skagenröra med kokt kronärtskocka
1 skål
Ingredienser skagenröra
1 liten rödlök eko
1 bit morot eko (ca 30 g)
0,5 citron eko (zest och lite saft)
0,5 kruka dill eko
1 dl vegansk majonnäs (se recept för en hemmagjord variant här)
5 g algsallad (jag använde en med wakame, agar agar, konbu och gigartina röd) (blir ca 50 g när de är blötlagda)
1 dl krämig kokosmjölk utan tillsatser
1 avokado eko
salt och svartpeppar eko
Topping
dillkvist eko
Ingredienser kronärtskocka
4 större kronärtskockor eko
salt eko
vatten

Gör såhär
Skagenröran
Hacka rödlök och dill fint. Skär upp morot i minitärningar och skär upp avokado i små bitar. Blötlägg algerna enligt instruktion på förpackningen. Låt rinna av i en fin sil och lägg sedan på hushållspapper eller torka av med hushållspapper eller liknande. Hacka algerna fint. Blanda ihop majonnäs och kokosmjölk och riv citronzest. Blanda ihop alla ingredienserna till en röra. Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft.
Kronärtskockan
Skär av stjälkarna och koka kronärtskockorna täckta med vatten i ca 50 minuter. För mindre skockor räcker ca 30 minuter. Låt de rinna av väl.
För att äta kronärtskocka lossar man bladen med fingrarna, doppar sedan bladen i exempelvis en hemmagjord vegansk skagenröra och gnager av den nedre köttiga delen. Sedan lägger man bladen på tallrikskanten eller i en skål bredvid. Innan man äter själva bottnen eller hjärtat som det också kallas, tar man bort den håriga delen, som kallas skägget.
Dippa kronärtskockan i den veganska skagenröran. Ät och njut!


