Sugen på en nyttig smulpaj?
Vegansk smulpaj med blåbär eller hallon – även med alternativ istället för nötter. Snart är det dags för långhelg och kanske vill du bjuda på en god och hälsosam eatclean smulpaj förgylld med skogens blåa guld blåbär eller hallon 😉
Jag gjorde smulpajen i småformar vilket kan vara ett trevlig sätt att servera på vid en middagsbjudning. Pajen är både glutenfri, mjölkfri, vegansk och utan vitt socker. Den går även bra att grädda som en hel paj om man så vill.
Detta recept finns även med i min kakbok “Fika eat clean vegan”.
Recept på smulpaj i småformar – blåbär eller hallon – glutenfri, mjölkfri och vegan
Ingredienser
4-5 små formar
Smuldeg
1 dl glutenfri havregryn eko
12 st soltorkade dadlar eko (1,5 dl)
2 dl naturella cashewnötter eko (Går att byta ut mot exempelvis 0,5 dl bovetemjöl eko och 1 dl solroskärnor eko)
2,5 msk kokosolja eko
1 knivudd himalayasalt
blåbär eko och/eller hallon eko

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj ugnssäkra småformar med kokosolja. Placera blåbär och/eller hallon så att det täcker botten av formarna. Mixa alla ingredienser till smuldegen. Placera ut smuldegen jämt fördelat i formarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Tillbehör:
Servera gärna ihop med en vaniljkräm som du kan blanda ihop av 250 ml krämig kokosmjölk, 1-2 tsk vaniljpulver eko och en skvätt agavesirap eko.
Jag testade denna gång istället att använda glutenfri havregrädde som är vispbar och den behövde ej sötas. Vispade då upp den och tillsatte lite vaniljpulver.
Men för att få det riktigt eat clean så används krämig kokosmjölk utan tillsatser.
Smaklig smulpaj! 🙂

