Just nu finns det mycket blåbär i våra skogar och även kantareller om man vet om de hemliga ställena.
När jag frågade er på instagram om ni hade önskemål på typ av recept på blåbär så fick jag mest önskemål om blåbärspaj. Denna smulpaj är väldigt enkel, hälsosam och god. Jag tipsar även om en hemmagjord vaniljsås att äta till. Båda recepten finns även med i min kokbok “Vegansk vardagsmat – eat clean” som man kan beställa här.
På bilderna är pajen dekorerad med blommor, de lila är INTE ätbara med de vita är små minirosor.
Receptet är veganskt, glutenfritt och fritt från vitt socker.
Recept på vegansk blåbärspaj – smulpaj – glutenfri – eat clean
1 pajform
Ingredienser
Smulpaj
2 dl glutenfria havregryn eko
12 soltorkade dadlar eko (ca 90 g)
1 dl naturella valnötter eko
75 gram mjölkfritt margarin eko eller hemmagjort margarin (går även att använda kokosolja eko)
1 knivsudd salt eko
Tillbehör
350-450 g blåbär eko (här plockades blåbär i skogen eftersom det är säsong, annars finns det svenska frysta blåbär eko att köpa)

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform med lite mjölkfritt margarin eller kokosolja. Placera blåbären i botten av formen. Mixa alla torra ingredienser till smuldegen. Smält fettet och rör ihop med med de torra ingredienserna i en bytta. Fördela smuldegen jämt över bären. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 grader.
Servera gärna med en vaniljsås. Här kommer ett recept på en hemmagjord variant.
Smaklig smulpaj!
Recept på hemmagjord vaniljsås
1 skål
Ingredienser
1 banan eko
1 dl krämig kokosmjölk utan tillsatser
1-1,5 tsk vaniljpulver eko
2 tsk agavesirap eko
1 knivsudd salt eko
några droppar från en färsk citron
Gör såhär
Mixa alla ingredienser till en slät kräm. Såsen går även bra att frysa och äta som glass.

