När jag frågade på instagram om era önskemål för recept på blåbär så fick jag övervägande svaret Blåbärspaj. Denna goda glutenfria blåbärspaj är ett väldigt bra recept på en vegansk smulpaj.
Dessutom är den väldigt enkel att laga, hälsosam och god. Jag tipsar även om en hemmagjord vaniljsås att äta till. Båda recepten finns med i min kokbok “Vegansk vardagsmat – eat clean” som finns att köpa som E-bok hos bland annat Adlibris och Bokus.
På bilderna är pajen dekorerad med blommor, de lila är INTE ätbara med de vita är små minirosor.
Receptet på glutenfri blåbärspaj – smulpaj är vegansk, glutenfri och sockerfri (fritt från vitt socker).
Recept på glutenfri blåbärspaj – bra recept – vegansk smulpaj med hemmagjord vaniljsås
Ingredienser
Smulpajen
Tillbehör
- 350-450 g blåbär (plocka i skogen om det är säsong, annars finns det svenska frysta blåbär att köpa)
Vaniljsås
- 1 st. banan
- 1 dl krämig kokosmjölk
- 1-1,5 tsk vaniljpulver
- 2 tsk agavesirap
- 1 knivsudd salt
- några droppar från 1 färsk citron
Instruktioner
Smulpajen
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj en pajform med lite mjölkfritt margarin eller kokosolja.
- Placera blåbären i botten av formen.
- Mixa alla torra ingredienser till smuldegen.
- Smält fettet och rör ihop med med de torra ingredienserna i en bytta.
- Fördela smuldegen jämt över bären.
- Grädda i mitten av ugnen i 15-20 grader.
Vaniljsås
- Mixa alla ingredienser till en slät kräm.
- Såsen går även bra att frysa och äta som glass.
- Servera smulpajen ihop med vaniljsåsen.
Smaklig glutenfri blåbärspaj!