En vegansk spenatpaj dekorerad med valnötter och blommor.

Vegansk spenatpaj med basilika och grekisk ost – glutenfri

Hej alla matälskare,

Denna veganska, glutenfria och matiga spenatpaj med basilika och vegansk grekisk ost är väldigt god och mättande. Rätten passar bra att servera som buffé på exempelvis midsommar. Den går också bra att äta som enskild måltid med en god sallad till. Här är pajen dekorerad med valnötter. Tomat och oliver är också gott att servera till.

Fyllningen har en grund på ren tofu som är en utmärkt ersättning till stanning på ägg. Tofu består av sojabönor som är ett fullvärdigt protein. Fullvärdigt protein från växtriket kan man också få i sig när man blandar olika proteinkällor under dagen. Om man enbart äter vegansk kost kan det vara bra tänka lite extra på vad man äter varje dag så att man får i sig det fullvärdiga proteinet. Jag kommer skriva mer om näringslära nu under sommaren.

Och nu till receptet på spenatpajen:

Recept på vegansk matig spenatpaj med basilika och grekisk ost – glutenfri

4-6 portioner

Ingredienser

Pajdeg

1 dl rårismjöl eko eller bovetemjöl eko
1 dl glutenfria havregryn eko
2 dl majsmjöl eko
1 tsk fiberhusk
1 dl olivolja eko
3 msk kallpressad kokosolja eko
1-2 msk vatten
1 nypa salt eko

Fyllning
0,5 stor gul lök eko (grovhackad)
260 g färsk spenat eko
230 g vegansk grekisk ost
0,75 dl krämig kokosmjölk
300 g naturell extra hård tofu
0,5 kruka basilika eko (bladen)
1-2 vitlöksklyfta (pressad)
2-3 tsk veggiebuljong eko
några droppar från en färsk citron eko
salt och svartpeppar eko

En vegansk spenatpaj dekorerad med valnötter och blommor.

Gör såhär:
sätt ugnen på 200 grader.

Pajdeg:
Blanda ihop alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke. Rör sedan ner olivolja, kokosolja och vatten och arbeta ihop till en deg med händerna. Smörj en pajform med lite kokosolja. Tryck ut degen i pajformen (ca 25 cm i diameter). Låg gärna pajskalet stå kylt i 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Fyllning:
Grovhacka löken och skär upp tofu och grekisk ost i stora fyrkanter. Mixa sedan lök, tofu, spenat, basilikablad och kokosmjölk i exempelvis en matberedare. Pressa i vitlök, lite citronsaft och tillsätt övrig kryddning. Mixa sist med den grekiska osten en kort stund så att den fortfarande är lite grynig. Smaka av kryddningen. Lägg röran jämt ovanpå pajskalet med hjälp av exempelvis en slickepott. Grädda i mitten av ugnen ca 30-40 minuter. Låt pajen svalna.

Här är pajen dekorerad med valnötter. Tomat och oliver passar också bra att servera till.

Smaklig spenatpaj och glad midsommar!

En halv midsommarkrans.
Att göra en midsommarkrans kräver lite tålamod och tid – jag hade inte det denna gång – nytt försök på midsommarafton 😉
1+

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*