En vegansk spenatpaj dekorerad med valnötter och blommor.

Vegansk spenatpaj med basilika och greek block – glutenfri

Hej alla matälskare,

Denna veganska, glutenfria och matiga spenatpaj med basilika och vegansk greek block (vegansk fetaost) är väldigt god och mättande. Rätten passar bra att servera som buffé på exempelvis påsk eller midsommar. Den går också bra att äta som enskild måltid med en god sallad till. Här är pajen dekorerad med valnötter. Tomat och oliver är också gott att servera till.

Fyllningen har en grund på ren tofu som är en utmärkt ersättning till stanning på ägg. Tofu består av sojabönor som är ett fullvärdigt protein. Fullvärdigt protein från växtriket kan man också få i sig när man blandar olika proteinkällor under dagen. 

Och nu till receptet på spenatpajen:

Recept på vegansk matig spenatpaj med basilika och greek block – glutenfri

4-6 portioner

Ingredienser

Pajdeg

1 dl rårismjöl eko eller bovetemjöl eko
1 dl glutenfria havregryn eko
2 dl majsmjöl eko
1 tsk fiberhusk
1 dl olivolja eko
3 msk kallpressad kokosolja eko
1-3 msk vatten
1 nypa salt eko

Fyllning
0,5 stor gul lök eko (grovhackad)
260 g färsk spenat eko
230 g greek block (vegansk fetaost)
0,5 dl krämig kokosmjölk eko
300 g naturell extra hård tofu
0,5 kruka basilika eko (bladen)
1-2 vitlöksklyfta (pressad)
2-3 tsk veggiebuljong eko
några droppar från en färsk citron eko
salt och svartpeppar eko

En vegansk spenatpaj dekorerad med valnötter och blommor.

Gör såhär:
sätt ugnen på 200 grader.

Pajdeg:
Blanda ihop alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke. Rör sedan ner olivolja, kokosolja och vatten och arbeta ihop till en deg med händerna. Tillsätt mer vatten om det behövs. Smörj en pajform med lite kokosolja. Tryck ut degen i pajformen (ca 25 cm i diameter). Låg gärna pajskalet stå kylt i 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Fyllning:
Grovhacka löken och skär upp tofu och greek block i stora fyrkanter. Mixa sedan lök, tofu, spenat, basilikablad och kokosmjölk i exempelvis en matberedare. Pressa i vitlök, lite citronsaft och tillsätt övrig kryddning. Mixa sist med greek block en kort stund så att den fortfarande är lite i bitar. Smaka av kryddningen. Lägg röran jämt ovanpå pajskalet med hjälp av exempelvis en slickepott. Grädda i mitten av ugnen ca 30-40 minuter. Låt pajen svalna.

Här är pajen dekorerad med valnötter. Tomat och oliver passar också bra att servera till.

Smaklig spenatpaj!

En halv midsommarkrans.
Att göra en midsommarkrans kräver lite tålamod och tid – jag hade inte det denna gång – nytt försök på midsommarafton 😉

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*