Vegansk mat och tillbehör

Spenatpaj Med Basilika Och Vegansk Fetaost – Glutenfri

En vegansk och glutenfri spenatpaj med vegansk fetaost dekorerad med valnötter och blommor.

Hej alla matälskare,

Denna veganska, matiga och glutenfria spenatpaj med basilika och vegansk fetaost / greek block är väldigt god och mättande. Rätten passar bra att servera som buffé på exempelvis påsk eller midsommar. Den går också bra att äta som enskild måltid med en god sallad till. Här är pajen dekorerad med valnötter. Tomat och oliver är också gott att servera till.

Fyllningen till receptet på glutenfri spenatpaj har en grund på ren tofu som är en utmärkt ersättning till stanning på ägg. Tofu består av sojabönor som är ett fullvärdigt protein. Fullvärdigt protein från växtriket kan man också få i sig när man blandar olika proteinkällor under dagen. 

Rätten är vegansk / växtbaserad, mjölkfri, äggfri och glutenfri.

Och nu till receptet:

En vegansk och glutenfri spenatpaj med vegansk fetaost dekorerad med valnötter och blommor.

Recept på spenatpaj med basilika och vegansk fetaost – glutenfri

Inga betyg än
Total tid 1 timme 20 minuter
Måltid Vegansk mat och tillbehör
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Pajdeg

  • 1 dl rårismjöl eller bovetemjöl
  • 1 dl glutenfria havregryn 
  • 2 dl majsmjöl 
  • 1 tsk psylliumfröskal / fiberhusk
  • 1 dl olivolja 
  • 3 msk kokosolja (rumsvarm)
  • 1-3 msk vatten
  • 1 nypa salt 

Fyllning

  • 1 liten gul lök
  • 260 g färsk spenat 
  • 230 g greek block (vegansk fetaost)
  • 0,5 dl krämig kokosmjölk 
  • 300 g naturell extra hård tofu
  • 0,5 kruka basilika (bladen)
  • 1-2 st. vitlöksklyfta (pressad)
  • 2-3 tsk veggiebuljong
  • några droppar saft från färsk citron
  • salt och svartpeppar

Instruktioner
 

Pajdeg

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda ihop alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke.
  • Rör sedan ner olivolja, kokosolja och vatten och arbeta ihop till en deg med händerna. Tillsätt mer vatten om det behövs. 
  • Smörj en pajform med lite kokosolja. 
  • Tryck ut degen i pajformen (ca 25 cm i diameter). 
  • Låt gärna pajskalet stå kylt i 20 minuter.
  • Förgrädda skalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Fyllning

  • Grovhacka löken och skär upp tofu och greek block i stora fyrkanter. 
  • Mixa sedan lök, tofu, spenat, basilikablad och kokosmjölk i exempelvis en matberedare. 
  • Pressa i vitlök, lite citronsaft och tillsätt övrig kryddning. 
  • Mixa sist med vegansk fetaost / greek block en kort stund så att den fortfarande är i lite bitar. 
  • Smaka av kryddningen.
  • Lägg röran jämt ovanpå pajskalet med hjälp av exempelvis en slickepott. 
  • Grädda i mitten av ugnen ca 30-40 minuter. Låt pajen svalna.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!

Smaklig glutenfri spenatpaj med vegansk fetaost / greek block!

Fler tips på glutenfri spenatpaj med fetaost

Feta Och Spenat Paj – Supermat till 12 månaders

Fler tips på glutenfri buffémat

Avokadohalvor med mango och rostade cashewnötter – vegan

Piroger med svart trumpetsvamp och spenat – glutenfria och veganska

Vegansk skagenröra med kokt kronärtskocka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet





Du kanske också gillar...