Vegansk frukost och mellanmål

Veganska bananplättar – glutenfria

Ett fat med veganska och glutenfria bananpannkakor dekorerade med vispad havregrädde, bigarråer och hackade valnötter.

Hej alla pannkaksälskare,

Dessa goda bananplättar serverades som en sen lunch idag. Ibland tar fotograferingen extra lång tid – som exempelvis idag när havregrädden inte ville som jag ville. Men tillslut får man bara säga ”good enough” till sig själv och ta sista fotot helt enkelt. 😉 Att sätta stop är verkligen något jag lärt mig efter alla år som jag arbetat med formgivning och digital design och har haft tuffa deadlines.

Plättarna är riktigt goda och lättstekta. De är veganska och glutenfria och finns även med som ett av recepten i min kokbok Vegansk vardagsmat.

Denna gång använde jag även durramjöl så jag använde 1 dl rårismjöl och 1 dl durramjöl. Man kan också använda bovetemjöl. Alternativen ser du även i receptet nedan. Generellt sett blir det bättre om man blandar olika glutenfria mjölsorter men i just detta recept fungerar det även att använda enbart en av dessa mjölsorter.

Durramjöl påminner lite om råg-, dinkel- eller kornmjöl i smaken.

Angående värmen som varit här sista veckan så har jag har haft cravings på 3 saker och de är: 1. Bigarråer 2. Vattenmelon och 3. Gurka. Har ni haft några cravings? 🙂

Och nu till receptet:

Recept på veganska bananplättar – glutenfria

2 portioner (ca 6 större plättar)

Ingredienser:
1 banan eko (ca 95 g utan skal)
1 dl rårismjöl eko ( alternativt byt ut 1 dl till bovetemjöl)
1 dl durramjöl eko
1 msk fiberhusk
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt eko
3 dl vatten
2 msk olivolja eko (samt extra till stekning)

Ett fat med veganska och glutenfria bananpannkakor dekorerade med vispad havregrädde, bigarråer och hackade valnötter.
Veganska och glutenfria bananplättar dekorerade med vispad havregrädde, bigarråer och hackade valnötter.


Gör såhär:
Mosa bananen i en bunke. Blanda ihop alla torra ingredienser i en annan bunke och rör sedan ihop med den mosade bananen. Tillsätt vattnet och vispa till en jämn tjock smet. Vispa sist ner olivoljan. Grädda på medelvärme med lite olivolja innan varje plätt. Det går bra att grädda 2 plättar åt gången i en normalstor stekpanna. Platta till, puffa och forma dem i kanterna med en stekspade eller liknande så att plättarna blir runda och fina.

Servera gärna med färska bär och hackade nötter. Här är bananplättarna dekorerade med vispbar havregrädde, bigarråer och hackade valnötter. Lite agavesirap kan även vara gott att ha till.

Smakliga bananplättar!

Ett fat med veganska och glutenfria bananpannkakor dekorerade med vispad havregrädde, bigarråer och hackade valnötter.
Väldigt goda bananplättar här serverade med bigarråer och vispad havregrädde.
Ett fat med veganska och glutenfria bananpannkakor.
När man steker upp bananplättarna puffar och forma man dem med exempelvis en stekspade så att de blir runda och fina i formen.
Ett fat med veganska och glutenfria bananpannkakor dekorerade med bigarråer.
Runda och fina veganska och glutenfria bananplättar tillsammans med bigarråer smakade bra till lunch en dag som denna.
Ett fat med veganska och glutenfria bananpannkakor dekorerade med vispad havregrädde, bigarråer och hackade valnötter.
Fina även uppifrån.
Ett fat med veganska och glutenfria bananpannkakor dekorerade med vispad havregrädde, bigarråer och hackade valnötter.
Yummy yummy!

Tips på fler mellanmål och frukost recept

Lyxiga veganska glutenfria våfflor – frasiga

Pärongröt med kardemumma och mandlar – glutenfri

Cashewyoghurt med hallon och hemmagjord müsli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Du kanske också gillar...