Idag bakar jag veganska kanelbullar. Dock är dessa ej glutenfria för de är gjorda på dinkelmjöl. Men det är ett undantag idag på bloggen, jag kommer fortsätta med mina glutenfria recept.
Jag ville överraska släkten med lite veganska kanelbullar som ändå är lite mer som gamla hederliga bullar så idag bakade jag bullar med dinkelmjöl. Riktigt skoj var det då jag inte bakat med gluten på säkert 7 år nu. 😉
Jag äter inte ofta gluten längre, men det händer ändå att jag äter någongång ibland (är inte allergisk). Har dock inte köpt mjöl med gluten på säkert 7 år. Nu ska jag alltså försöka imponera på släkten (som inte alls äter som en annan) med dessa veganska kanelbullar 😉
Håll tummarna för att de gillar dem.
Och jag hoppas även att ni gillar dem om ni provar receptet. 🙂
Recept på veganska kanelbullar
Här kommer receptet för er som är nyfikna.
p.s Visste ni att om ni bakar veganska kanelbullar istället för traditionella minskas klimatpåverkan med hälften.
Källa: Ica.se
Ingredienser
16 bullar
- 25 g jäst
- 2,5 dl sojadryck eko (jag använde Garants)
- 75 g mjölkfritt margarin (jag använde naturli bredbar eko)
- 0,5 tsk salt eko
- 0,5 dl kokossocker eko
- 0,5 tsk kardemumma eko
- 6,5 dl dinkelmjöl eko
Fyllning
- 75 g mjölkfritt margarin (jag använde naturli bredbar eko)
- 0,5-0,75 dl kokossocker eko
- 2 msk kanel eko
Garnering
- 30 g smält mjölkfritt margarin
- 1 tsk kokossocker eko
- 0,25 dl kokosflingor eko
Gör såhär
- Smula jästen i en bunke.
- Smält margarinet lätt ihop med sojadrycken och värm till 37 grader (fingervärme).
- Häll vätskan över jästen lite i taget och rör runt tills jästen löser upp sig.
- Tillsätt salt, kokossocker, kardemumma och nästan allt mjöl.
- Arbeta tills degen blir blank och smidig.
- Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Ta upp degen på arbetsbänken och knåda smidig med resterande mjöl. kavla ut till en platta.
- Bre på margarinet och strö över kokossocker och kanel alternativt rör ihop fyllningen och bre på allt samtidigt.
- Vik eller rulla ihop degen från långsidan. Skär i 16 remsor eller bitar. Gör knyten/snurror eller vanliga bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper alternativt bullformar.
- Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Rör ihop margarin och kokossocker och bred på bullarna. Toppa med kokosflingor.
- Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.





