En hand som håller upp en vegansk kanelbulle med en tugga tagen i.

Veganska kanelbullar

Idag bakar jag veganska kanelbullar. Dock är dessa ej glutenfria för de är gjorda på dinkelmjöl. Men det är ett undantag idag på bloggen, jag kommer fortsätta med mina glutenfria recept.

Jag ville överraska släkten med lite veganska kanelbullar som ändå är lite mer som gamla hederliga bullar så idag bakade jag bullar med dinkelmjöl. Riktigt skoj var det då jag inte bakat med gluten på säkert 7 år nu. 😉

Ni som följt mig vet ju att min kostresa började med en mix av low carb (utan rött kött), paleo, glutenfritt och laktosfritt som sedan övergick i ännu mer eat clean, mjölkfritt och slutligen även helt veganskt och glutenfritt. Men gluten är ju något som jag inte använt mig av i mina recept sedan den här resan började.

Jag undviker att äta gluten, men det händer ändå att jag äter gluten någongång ibland (är inte allergisk). Har dock inte köpt mjöl med gluten på säkert 7 år. Nu ska jag alltså försöka imponera på släkten (som inte alls äter som en annan) med dessa veganska kanelbullar 😉

Håll tummarna för att de gillar dem.

Och jag hoppas även att ni gillar dem om ni provar receptet. 🙂

En hand som håller upp en vegansk kanelbulle med en tugga tagen i.
En tugga tagen i en nygräddad vegansk kanelbulle.

Recept på veganska kanelbullar

Här kommer receptet för er som är nyfikna. 

p.s Visste ni att om ni bakar veganska kanelbullar istället för traditionella minskas klimatpåverkan med hälften. 
Källa: Ica.se

Veganska kanelbullar

Portioner 16 bullar
Författare Yvonne Hedberg

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl sojadryck eko (jag använde Garants)
  • 75 g mjölkfritt margarin (jag använde naturli bredbar eko)
  • 0,5 tsk salt eko
  • 0,5 dl kokossocker eko
  • 0,5 tsk kardemumma eko
  • 6,5 dl dinkelmjöl eko

Fyllning

  • 75 g mjölkfritt margarin (jag använde naturli bredbar eko)
  • 0,5-0,75 dl kokossocker eko
  • 2 msk kanel eko

Garnering

  • 30 g smält mjölkfritt margarin (jag använde naturli bredbar eko)
  • 1 tsk kokossocker eko
  • 0,25 dl kokosflingor eko

Instruktioner

  • Smula jästen i en bunke.
  • Smält margarinet lätt ihop med sojadrycken och värm till 37 grader (fingervärme).
  • Häll vätskan över jästen lite i taget och rör runt tills jästen löser upp sig.
  • Tillsätt salt, kokossocker, kardemumma och nästan allt mjöl.
  • Arbeta tills degen blir blank och smidig.
  • Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  • Ta upp degen på arbetsbänken och knåda smidig med resterande mjöl. kavla ut till en platta.
  • Bre på margarinet och strö över kokossocker och kanel alternativt rör ihop fyllningen och bre på allt samtidigt.
  • Vik eller rulla ihop degen från långsidan. Skär i 16 remsor eller bitar. Gör knyten/snurror eller vanliga bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper alternativt bullformar.
  • Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Rör ihop margarin och kokossocker och bred på bullarna. Toppa med kokosflingor.
  • Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

Veganska kanelbullar fylls.
Degen har kavlats ut och fyllningen läggs på.
Veganska kanelbullar ligger på en plåt.
Kanelbullarna har snurrats ihop och lagts på en plåt med bakplåtspapper.
Garnering till veganska kanelbullar.
Garneringen har blandats ihop och ska penslas på.
Veganska kanelbullar ligger på en plåt.
Kanelbullarna har garnerats.
Veganska kanelbullar ligger på en duk.
Kanelbullarna vilar till sig efter gräddning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *






*