Hemmagjorda veganska och glutenfria mandelbiskvier utan vitt socker. Dessa blir mjukare och inte fullt lika söta jämfört med köpta mandelbiskvier.
Detta recept tillägnas min älskade farmor Thea som jag tyckte så mycket om. Ett av många starka minnen av denna fantastiska och kärleksfulla människa var att hon ofta kom med en påse mandelbiskvier till mig och syrran att dela på när vi var små. Och ibland hände det även att vi fick varsin påse då syrran började fuska med sin lilla syster och körde ”en till syrran, en till mig” tipsat av Arne från Trazan och Banarne. ha ha. Ni som växte upp på 70 och 80-taket vet vad jag pratar om.
Älskade min farmor så mycket och hennes kärlek har varit med och format mig som människa.
Äntligen har jag tagit fram ett recept på glutenfria veganska mandelbiskvier utan vitt socker. Förr i tiden åt man även dessa till nyponsoppa – jag kanske borde ta fram ett recept på det med! Nypon är rika på C-vitamin, antioxidanter, betakaroten och mineraler som järn, kalcium, kalium och magnesium. Nypon har även en antiinflammatorisk verkan.

Recept på veganska mandelbiskvier
Ingredienser
Ca 50 mandelbiskvier
100 g mandelmjöl eko (2 dl)
0,5 dl kokossocker eko
0,5 dl kokosflingor eko
* 1 fiberhuskägg
0,5 tsk vaniljpulver eko
2 tsk agavesirap eko
1 knivsudd salt eko
* 1 fiberhuskägg = 1 tsk fiberhusk och 0,75 dl vatten.

Gör såhär:
Blanda ihop fiberhuskägget och låt svälla i 10 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner fiberhuskägget med en slev och blanda ihop till en jämn deg med händerna. Rulla till små kulor/bollar och forma till en spetsig topp med fingrarna. Lägg direkt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
Smakliga mandelbiskvier!





