Hej! Dessa frasiga och goda veganska och glutenfria banan- och havre våfflor är här serverade med cashewgrädde och hemmagjord raw jordgubbssylt.
Jag blev riktigt nöjd med receptet efter lite testande fram och tillbaka.
Har du provat? Lämna gärna en kommentar nedan!
Recepten kommer även vara med i en ny fikabok som jag arbetar med just nu.
Recept på veganska och glutenfria banan- och havre våfflor
5 våfflor
Ingredienser
Våfflorna
120 g skalad banan eko (ca 1 stor)
3 dl glutenfria havregryn eko
1 tsk fiberhusk
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt eko
0,5 tsk vaniljpulver eko (om man vill)
3 dl vatten
1 tsk äppelcidervinäger
0,5 dl kallpressad kokosolja eko
3 msk olivolja eko
kallpressad kokosolja eko till gräddning
Jordgubbssylt
200 g jordgubbar eko
30 g urkärnade dadlar eko (0,5 dl)
1 tsk chiafrön eko
Cashewgrädde
2 dl naturella cashewnötter eko
1 dl vatten
1 msk agavesirap eller yaconsirap eko
0,5 tsk vaniljpulver eko
Förslag på topping
färsk citronmeliss
Gör såhär
Våfflorna
Mät upp kokosoljan och smält den. Mixa alla ingredienser till våffelsmeten i en matberedare. Häll över i en skål. Värm upp våffeljärnet. Smörj järnet med en klick kokosolja och ta ca 1 dl smet per våffla. Grädda våfflorna lätt gyllenbrun. Smörj järnet innan varje ny våffla. Lägg luftigt på ett galler för att svalna.
Jordgubbssylt
Skölj och snoppa av jordgubbarna. Mixa alla ingredienser till en slät sås i en matberedare och häll över i en skål. Låt stå och svälla i ca 10 minuter.
Cashewgrädde
Häll av vattnet om du har blötlagt cashewnötterna. Mixa sedan ingredienserna till en slät grädde i en matberedare, det tar några minuter. Häll över i en skål och ställ in i kylen.
Servering
Servera våfflorna med jordgubbssylten, cashewgrädden och kanske några citronmelissblad.
Smaklig våffla!


