Kantarellpaj med spännande smaker – vegansk och glutenfri
Detta goda recept på kantarellpaj innehåller spännande smaker från gula kantareller, färska örter och sherry. Stanningen är gjort på bl. a krämig kokosmjölk, glutenfri havredryck och vegansk ost.
Portioner 4
Författare Yvonne Hedberg
Ingredienser
Pajdeg
1dlmandelmjöl eko
1dlbovetemjöl eko
1dlglutenfria havregryn eko
1tsk fiberhusk
0,5 tsksalt eko
0,75dlolivolja eko
1 msk vatten
Fyllning
2 mskolivolja eko (till stekning)
250gkantareller eko
0,5stpurjolök eko
60gfärsk spenat eko
1mskfärsk hackad timjan eko
1mskfärsk hackad persilja eko
1stvitlöksklyfta eko (skivad)
2tskveggiebuljong eko
1msksherry
salt och svartpeppar eko
Stanning
2,5dlkrämig kokosgrädde, glutenfri havregrädde eller annan valfri växtbaserad grädde
0,5dlglutenfri havredryck eko
0,5dlsojamjöl eko
* 50gvegansk ost eko
salt och svartpeppar eko
Instruktioner
Pajdegen
Blanda ihop sojamjöl, havregryn, fiberhusk och salt i en bunke.
Rör ner olivoljan. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg med händerna.
Tryck ut degen i en pajform (ca 25 cm i diameter). Låt gärna pajskalet stå kylt i 20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda skalet i mitten av ugnen tills det fått lite färg, ca 10 minuter.
Fyllning
Ansa, skölj och finstrimla purjolöken.
Skär kantarellerna i mindre bitar (om de är stora).
Stek kantarellerna i olivolja några minuter.
Rör ner purjolöken och fortsätt steka tills den är mjuk.
Krydda med lite salt, färsk timjan, spenat, persilja, vitlök, buljong, svartpeppar och sherry.
Lägg svampröran i pajskalet.
Stanning
Vispa ihop krämig kokosmjölk (eller annan valfri växtbaserad grädde) och havredryck.
Vispa sedan ner sojamjöl och kryddor till en smet.
Riv den veganska osten och blanda ner den med.
Häll stanningen över pajen.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30-40 minuter.
Anteckning
Servera gärna tillsammans med en sallad på mache, plommon och valnötter.