Vegansk mat och tillbehör

Currygryta med vita bönor och lättfräst grönkål – vegan

Ett fat med vegansk currygryta, ris och lättfräst grönkål står bredvid en vas med blommor.

I detta recept har jag blötlagt och kokat de vita bönorna hemma. Man kan även köpa färdigkokta bönor men det blir ju inte riktigt lika gott kan jag tycka. Men går såklart snabbare.

Currygryta på bönor är ju så gott och passar riktigt bra som en varm lunch eller middag såhär på hösten. Här är denna krämig gryta serverad med lättfräst grönkål och tomat. Det går även bra att lägga till råris eller durrakorn till rätten om man vill.

Recept på currygryta med vita bönor och lättfräst grönkål – vegan

4 portioner

Ingredienser:

6 dl kokta vita bönor eko eller sojabönor eko (1 dl torra bönor blir ca 3 kokta)
1 gul lök eko
2 morötter eko
1 gulbeta eko (kan uteslutas)
2 msk rapsolja eller olivolja eko
1 msk curry eko (eller efter smak)
2 msk kikärtsmjöl eko
3 dl kokvatten från bönor och/eller gulbeta (eller vanligt vatten)
2 dl kokosmjölk eko
tamari eko (glutenfri soja) efter smak
grönsaksbuljong eko efter smak om man vill
salt eko och svartpeppar eko

Gör såhär:

  1. Hacka löken, skiva upp morötterna och tärna gulbetan.
  2. Koka bönorna (brukar ta ca 30 minuter). När 10 minuter kvarstår lägg i även den tärnade gulbetan och koka med den. Låt rinna av men spara kokvattnet. Om färdigkokta bönor används koka bara den tärnade gulbetan i 10 minuter.
  3. Fräs upp lök och morot i oljan.
  4. Pudra över curry och kikärtsmjöl och blanda runt.
  5. Rör ner kokvatten, kokosmjölk samt tamari och eventuellt lite grönsaksbuljong efter smak.
  6. Koka upp under omrörning och låt sjuda tills såsen tjocknar och morötterna har mjuknat.
  7. Vänd sedan ner bönorna och gulbetan i currysåsen. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna tillsammans med en lite lätt uppfräst grovt hackad grönkål och tomat (och äpple) i kallpressad kokosolja eko, olivolja eller rapsolja kryddat med lite salt, peppar, tamari (och pressad vitlöksklyfta) om man vill. Koka gärna råris eller durrakorn eko till. Toppa med solroskärnor eller pumpakärnor eko.

Smaklig måltid!

Ett fat med vegansk currygryta, ris och lättfräst grönkål står bredvid en vas med blommor.
currygryta vita bönor vegan

Fler goda rätter

Mammas Köttfärssås Med Spagetti – Vegansk Och Glutenfri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Du kanske också gillar...