Vegansk mat och tillbehör

Tofu med champinjoner – en galet god gryta

Ett fat med tofugryta och ris står framför en gryta.

En tofu och champinjon gryta som är en värmande och galet god middag en kall och grå vinterdag eller höstdag. I denna gryta används ingen grädde men det behövs inte heller när man kombinerar dessa goda smaker av bland annat tomat, nejlika, vitlök, rött vin och lagerblad.

När jag var liten serverades det köttgryta med ris på vinter och höst och jag minns att det var något man förknippade starkt med dessa årstider. Nu är det nya tider och istället tofu som gäller för denna härliga gryta.

Jag använder friterad och ekologisk tofu som jag tycker är en av de godaste varianterna till denna form av grytor. Den innehåller bara sojabönor, vatten, rapsolja, salt och mineralsalt.

Receptet är växtbaserat / veganskt, laktosfritt, mjölkfritt och glutenfritt.

Recept på tofu med champinjoner – en galet god gryta

Inga betyg än
Total tid 50 minuter
Måltid Vegansk mat och tillbehör
Portioner 6

Ingredienser
  

Tofu grytan

  • 400 g tofu (friterad och ekologisk tofu)
  • 1 st. gul lök
  • 0,5-1 st. purjolök
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 1 st. stor morot
  • 2 pkt krossade tomater (eller krossa egna) (cirka 500 g)
  • 2 dl vatten
  • 1 dl rött vin (matlagningvin eller vanligt vin)
  • 1 msk veggiebuljong (motsvarar 1 tärning grönsaksbuljong)
  • 3 st. lagerblad
  • 1 tsk mald kryddpeppar
  • 1 tsk mald nejlika
  • 1 tsk kokossocker (kan uteslutas)
  • salt och svartpeppar
  • 1 msk olivolja (till stekning)

Frästa champinjoner

  • 250 g färska champinjoner (gärna skogschampinjoner)
  • 1 msk olivolja

Tillbehör

  • råris, quinoa, durra eller liknande samt en god sallad.

Instruktioner
 

  • Hacka lök och vitlök. Skiva upp purjolöken.
  • Skiva upp moroten och champinjonerna. Lägg champinjonerna åt sidan.
  • Fräs upp all lök och morötter i olivolja i en gryta.
  • Tillsätt tofun och krossade tomater.
  • Blanda ner buljongen, alla kryddorna och vattnet.
  • Låt grytan puttra på svag värme (under ett lock på glänt) i cirka 20-25 minuter så att smakerna sätter sig.
  • Fräs upp champinjonerna i olivolja medans grytan står och puttrar. Rör ner dem i grytan när cirka 5 minuter kvarstår av koktiden. Smaka av kryddningen.
  • Servera grytan med exempelvis råris och en blandad sallad.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!

Smaklig gryta!

En tofugryta med en träslev i.

Fler tips på goda värmande rätter

Vegansk berlottigryta – böngryta med tomat, vitt vin och timjan

Indonesisk gryta med spännande smaker – vegansk och glutenfri

Linsgryta med tomat och ingefära – vegan

Pytt I Panna Med Trattkantareller Och Timjan – Vegan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet





Du kanske också gillar...