Griljerad tofu på ett fat med grönkål och tomater, garnerad med nejlika - glutenfri och vegansk.Griljerad tofu glutenfri vegan.

Griljerad tofu – veganskt och glutenfritt – jultofu

Idag kom jag på den geniala idén att koka tofu för att sedan griljera den för att skapa en jultofu. 😉 Jag kokade ett block med fast ekologisk tofu i vatten tillsammans med kryddpepparkorn, salt, lagerblad, lök och morot. Sedan griljerade jag den och garnerade med nejlikor.

Tofun drog dock inte åt sig så mycket smak av kokprocess, så nästa gång ska jag testa att rimma den först. Man kan även griljera en färdigrökt tofu som har mer smak.

Receptet på griljerad tofu / jultofu / vegansk julskinka är glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt och veganskt / helvegetariskt.

Recept på griljerad tofu – veganskt och glutenfritt

Ingredienser

1 pkt tofu 400 g eko (extra hård)
4 kryddpepparkorn eko
2 lagerblad eko
1 gul lök eko, i klyftor
1 morot eko, i bitar
1 tsk salt eko

Griljering
3 msk senap eko
1 msk kokosgrädde eller annan växtbaserad grädde
2 msk agavesirap eko
1 tsk malen ingefära eko
0,5 tsk kanel eko
2 msk pofiber (hälften till garnering)
hela torkade nejlikor till garnering

Gör såhär

Koka tofun

Obs! Tofun drog dock inte åt sig så mycket smak av kokprocessen, så nästa gång ska jag testa att rimma den först. Man kan även griljera en färdig tofu som har mer smak. Jag skriver ändå ner receptet för den som vill prova. 

Lägg tofun i en gryta med så mycket vatten att det täcker tofun. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, lök, morot och salt. Koka upp och sänk värmen och låt sjuda under lock i ca 10 minuter. Låt tofun stå kvar i spadet i 30 minuter. Ta upp tofun. Låt kokspadet svalna snabbt och använd det exempelvis till att koka en soppa.

Koka soppa på kokspadet
Jag tog bort pepparkornen och lagerbladen. Kokade sedan upp kokspadet igen med 250 g uppskuren broccoli, broccolistam och grönkål och grönkåls stjälkar (ungefär hälften av varje grönsak) i ca 10 minuter. Mixade sedan blandningen med en stavmixer till en fin soppa. Smakade av med salt och peppar.

Griljering

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg tofun på en plåt med bakplåtspapper. Rör ihop griljeringen men bara hälften av pofibern. Bred ut blandningen runt om hela tofun. Strö över resten av pofiber och stick ner nejlikor på toppen. Griljera i 10–15 min. Skär jultofun i skivor och servera.

Smaklig griljerad tofu!

Griljerad tofu på ett fat med grönkål och tomater, garnerad med nejlika - glutenfri och vegansk.
Griljerad tofu på ett fat med grönkål och tomater, garnerad med nejlika - glutenfri och vegansk.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*