Vegansk mat och tillbehör

Falafel med vitlökssås – Glutenfritt Och Veganskt

falafel vegan glutenfri

I detta recept serveras falafel tillsammans med frästa grönsaker och en vitlökskräm.
Veganskt och glutenfritt.

Falafel eller falaffel är en vegetarisk maträtt som är vanlig i Mellanöstern. Egentligen ska bollarna friteras, men i detta recept är de ofriterade. Istället steks de försiktigt.

Bollarna är traditionellt sett oftast gjorda på kikärtor, lök, färsk persilja och/eller korianderblad och kryddor. Rätten är vanlig som en av smårätterna i buffé eller mezetallrik.

I detta recept servers falafeln med grönsaker och en god sås, se förslag längre ner i inlägget.

Receptet är veganskt / växtbaserat, glutenfritt, vetefritt och äggfritt.

Recept på Falafel – Vegan och glutenfritt serverat med frästa grönsaker och vitlökskräm

Ca 20 st stora falafel (4 portioner)

Ingredienser:

380 g ekologiska färdigkokta kikärtor (230 g avrunnen)
1 medelstor sötpotatis eko
1 dl mandelmjöl eko
1 msk fiberhusk eko
1 vitlöksklyfta eko
0,5 gul lök eller silverlök eko
1 chiaägg (0,5 dl kokosgrädde och 1 msk chiafrön)
1 kruka ekologisk koriander
0,5-1 tsk himalaya salt eko
1 krm svartpeppar eko
1 tsk spiskummin eko
1 tsk kardemumma eko

Till stekning:
2-3 msk rapsolja eko

Gör såhär:

  1. Chiaägget: Blanda ihop kokosgrädden med chiafröna och låt stå och svälla i 10 min.
  2. Skölj kikärtorna och grönsaker.
  3. Skala och dela upp lök, sötpotatis, koriander och vitlök i mindre bitar.
  4. Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare eller liknande.
  5. Rulla till bullar (jag gjorde 20 st bullar)
  6. Stek falafeln gyllenbruna på relativt svag värme.

Servering

Servera falafeln gärna tillsammans med lite frästa grönsaker, exempelvis paprika, haricots verts och rödlök samt en uppvispad vitlökssås på sojagrädde, vitlöksklyfta och lite pressad citron och salt.

Smaklig måltid!

falafel vegan glutenfri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar...