Vegansk mat och tillbehör

Grönkålspaj med cheddar och valnötter – glutenfri och vegansk

Kring jul passar det bra med en god grönkålspaj. Denna paj är gjorde på en pajdeg av bland annat kikärtor och en stanning på bland annat havremjölk och vegansk ost. Riktigt gott blev det med kikärtor som del av pajdeg. 🙂

Den veganska cheddarosten jag använde har en mild smak och blir perfekt ihop med grönkålen och löken. Mums!

Recept på Grönkålspaj med cheddar och valnötter – glutenfri och vegansk

4 portioner

Ingredienser

Pajskal
3 dl färdigkokta kikärtor eko
2 msk glutenfri havremjöl eko
2 msk durramjöl eko
1,5 msk olivolja eko
1 msk vatten
0,5 tsk salt eko

Fyllning:
1 liten gul lök eko
1 vitlöksklyfta eko
100 g grönkål eko
olivolja eko till stekning
3 dl glutenfri havregrädde eko
2 msk majsmjöl eko
2 msk glutenfritt havremjöl eko
1 krm salt
svartpeppar och vitpeppar eko
2 dl riven vegansk ost
150 g vegansk cheddarost
1 dl valnötter eko

Gör såhär:

Mixa de avsköljda kikärtorna med en stavmixer i en bunke. Blanda i mjöl, olja och vatten med händerna och mosa ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga med gaffel och ställ kallt, gärna 20-30 minuter. Förgrädda sedan skalet på 200 g i 10 minuter. Gör samtidigt i ordning fyllningen.

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken mjukt med olivoljan i en stekpanna. Skär bort stammen på grönkålen och hacka bladen grovt. Fräs de tillsammans med löken någon minut. Skär upp cheddarosten i tärningar och placera ut på det förgräddade pajskalet. Lägg även på valnötterna och sedan på med lök- och grönkålsblandningen. Vispa ihop havregrädde, mjöl, salt och peppar i en bunke. Riv osten och rör även i den. Häll sedan stanningen över pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen på 200 g i ca 30 minuter. Låt pajen vila lite innan den serveras.

Smaklig grönkålspaj och en RIKTIGT GOD JUL! 🙂




Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar...