Vegansk mat och tillbehör

Hasselbackspotatis Med Krämiga Champinjoner Balsamico Och Timjan

Ett fat med krämiga champinjoner, hasselbackspotatis och en sallad.

Ett härligt recept som går hem hos de flesta är Hasselbackspotatis. Här serverat med krämiga champinjoner lagade med balsamico, vitlök och timjan.

Använd gärna ekologisk fast potatis till denna rätt. Det gör stor skillnad för rätten vilka typer av råvaror man använder.

Även ekologiska skogschampinjoner är att föredrag. De är högkvalitativa, fasta och goda och förhöjer smakupplevelsen.

Istället för ströbröd används här pofiber att stö på potatisen, detta gör att den blir naturligt glutenfri och eatclean. Det finns även glutenfritt ströbröd att köpa om man hellre föredrar det.

Recept på hasselbackspotatis med krämiga champinjoner balsamico och timjan

4 portioner

Ingredienser hasselbackspotatis

8 medelstora potatisar eller likvärdigt
1-2 msk olivolja eko
flingsalt eko
pofiber

Ingredienser krämiga champinjoner

500 g skogschampinjoner eko
2 vitlöksklyftor eko (pressade eller finhackade)
2 msk olivolja eko
2 msk tamari eko (glutenfri soja)
0,5 msk balasamico eko
0,5 msk agavesirap eko
0,5 kruka färsk timjan eko (finhackad)
250 ml krämig kokosmjölk utan tillsatser
1 msk kikärtsmjöl eko
salt och svartpeppar eko

Ett fat med krämiga champinjoner,  hasselbackspotatis och en sallad.

Gör såhär

Hasselbackspotatis
Sätt ugnen på 250 grader. Skölj och skrubba av potatisen om den är jordig. Skär upp potatisen i tunna täta skivor som ej går helt igenom. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en högre ugnsform med bakplåtspapper. Pensla på olivolja och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut potatisen och pensla på ytterligare olivolja. Strö även på lite salt och pofiber. Ställ in potatisen i ugnen igen och grädda i ytterligare ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk (det beror på hur stora potatisarna är). Känn med en provsticka att de är klara.

Krämiga champinjoner
Putsa champinjonerna. Skala och hacka eller pressa vitlöken och hacka timjan. Rör ihop olivolja, balsamico, vitlök och agavesirap i en stor stekpanna. Fräs upp champinjonerna och rör runt i ca 5 minuter så det blandas väl. Tillsätt kokosmjölken och timjan. Pudra över kikärtsmjölet och rör runt för att få en mer krämig konsistens. Låt puttra på svag värme ca 15 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar och övrig kryddning.

Servera champinjonerna tillsammans med hasselbackspotatis och gärna en god blandsallad. Här användes en färdig mix på rödbeta, mache, röd mangold, ruccola och röda blad. Sedan tillsattes även tomater och äpple. Dekorera gärna champinjonerna med färska timjanblad.

Smaklig måltid!

Ett fat med krämiga champinjoner,  hasselbackspotatis och en sallad.
Ett fat med krämiga champinjoner,  hasselbackspotatis och en sallad.
Ett fat med krämiga champinjoner,  hasselbackspotatis och en sallad.

Receptet är veganskt, glutenfritt, mjölkfritt och laktosfritt.

Hoppas att ni ska tycka om rätten!

Visste ni att hasselbackspotatis är en svensk klassiker som blivit världsberömd? Dom krispiga ugnsbakade potatisarna passar bra till många olika typer av rätter. Dessutom är de både festliga och snygga och och kan mycket väl serveras på en fin middag.

Följ mig gärna även på Instagram – www.instagram.com/healthcreator.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Du kanske också gillar...