Vegansk fika, dessert och godis

Kardemummakakor Med Dadlar – Glutenfria – Bra Energi

Ett fat med glutenfria och veganska kardemummakakor bakade med dadlar.

Älskar du liksom jag kardemumma så ska du absolut baka dessa goda glutenfria och veganska kardemummakakor bakade med dadlar, mandelmjöl, bovetemjöl och kardemummakärnor.

Kakorna ger en bra och jämn energi istället för en kick och en dipp som man kan uppleva av traditionella kakor och bullar.

Att baka med dadlar istället för socker går alldeles utmärkt och blir dessutom nyttigare. Jag tillsatte även lite agavesirap för att få in lite blandning av söta smaker.

Ett fat med glutenfria och veganska kardemummakakor bakade med dadlar.

Recept på kardemummakakor med dadlar – glutenfria – bra energi

5 från 2 röst
Tillagningstid 30 minuter
Måltid Vegansk fika, dessert och godis
Portioner 24 kakor

Ingredienser
  

  • 90 gram soltorkade dadlar
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 knivsudd salt
  • 2 msk kokosolja
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk agavesirap eller yaconsirap
  • 2 msk vatten

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Mortla kardemummakärnorna.
  • Se till att dadlarna är urkärnade.
  • Mixa alla torra ingredienser till ett fint mjöl och tillsätt sedan övriga ingredienser.
  • Mixa till en fin deg.
  • Forma jämt till 24 små bollar genom att först rulla degen och sedan skära upp i bitar.
  • Lägg bollarna direkt på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem med en gaffel.
  • Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
  • Låt svalna ordentligt och förvara sedan i en glasburk med lock.
  • Låt locket ligga på glänt över natten.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!

Dessa goda glutenfria kakor är veganska, eat clean och sockerfria / utan vitt socker.

Smakliga kardemummakakor med dadlar!

En kardemummakaka med en tugga tagen hålls upp framför en plåt med nybakade kakor.

Lite kort om kardemummakryddan

Kardemumma kommer ursprungligen från Sri Lanka och Sydindien. Kryddan har en lång historia av användning för både matlagning och medicin.

Den liljeliknande örten kan bli upp till 4 meter hög. Frukten är en frökapsel som innehåller de bruna fröna som vi kallar för kardemummakärnor.

Kardemumma hittar du även ofta som en ingrediens i olika kryddblandningar. Expempel på det är kryddan Curry och Garam masala.

Den söta och starka smaken gör kryddan perfekt för bakverk och desserter och för matlagning.

2 Comments

  1. Terese says:

    5 stars
    Enkelt recept och SÅ goda kakor! Kommer definitivt bakas igen ?

    1. healthcreator says:

      Tusen tack och så roligt att du uppskattar receptet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet




Du kanske också gillar...