Växtbaserad / Vegansk mat och tillbehör

Sommarrullar med mungobönor och jordnötssås – vegan

Sommarrullar med mungobönor och jordnötssås.

Detta är en samarbete med Årstidernas veganska matkasse.

Här kommer ett recept på snabblagad mat när den är som bäst. Detta recept var med i förra veckans Veganska matkasse från Årstiderna där jag gästspelar just nu igen.

Tidigare hade jag denna låda varannan vecka då jag var med och fotade för deras Instagram. Tyvärr hade jag inte tid att fortsätta med det arbetet, men jag saknar lådan så jag blev så glad nu när jag fick vara med och gästspela lite igen. 

Lådan är alltid full med fräscha och goda grönsaker, bönor, linser, svampar och spännande kryddblandningar. Min favorit denna gång var ett recept på sommarrullar med mungobönor och jordnötssås som jag tänkte bjuda på här.

Den veganska matkassen finns för 4 dagar och för 1-4 personer vilket ju är jättebra även för de mindre hushållen. Kassen är även 100% ekologisk vilket jag tycker är toppen. Nu finns den även som glutenfri och den länken hittar ni här:

Detta recept är helvegetariskt/veganskt, glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt och laktosfritt.

Recept på sommarrullar med mungobönor och jordnötssås – vegan

Ingredienser

2 portioner

Några dl Mungobönor eko
några morötter eko (i tändstickstunna stavar)
1 liten snacksgurka eko (i tändstickstunna stavar)
0,5 spetskål eko (finstrimlad)
0,5 knippe salladslök eko (finstrimlad)
1 röd chili eko (finhackad och ta mängd efter smak)
1 påse jordnötssmör eko
1 vitlöksklyfta eko (pressad)
1 lime eko (saften)
1 förpackning rispapper eko
1 liten påse cashewnötter eko

Dessutom: olivolja eller rapsolja, salt och svartpeppar eko. 

Gör såhär:

  1. Koka upp vatten till mungobönor och rispapper, gärna i en vattenkokare. Skölj under tiden mungobönorna i kallt vatten.
  2. Häll mungobönorna i en gryta med kokande vatten (2 delar vatten till 1 del bönor). Koka mungobönorna mjuka i 20 minuter och smaka sedan av med salt.
  3. Skölj under tiden grönsaker, chili och lime och gör i ordning dem enligt ingredienslistan. Lägg upp morots- och gurkstavar samt spetskål och hälften av salladslöken på ett fat. Lägg chilin i en liten skål.
  4. Blanda jordnötssmöret med pressad vitlök, saften från 1 lime och ca 0,5 dl vatten. Smaka av jordnötssåsen med salt – såsen ska vara len och krämig.
  5. Vänd de kokta mungobönorna med resten av salladslöken och smaka av med olja, salt och peppar.
  6. Hacka cashewnötterna grovt och lägg i en skål.
  7. Häll 1 del kokande vatten i ett fat med hög kant (t.ex. en pajform) och tillsätt 2 delar kallt vatten.

Servering:
Lägg 1 ark rispapper i ljummet vatten och låt mjukna 10-15 sekunder. Rispappret ska vara mjukt men fortfarande hålla formen. Lägg sedan upp det på en tallrik och fyll på med grönsaker och mungobönor. Ringla över jordnötssås och strö på salladslök, cashewnötter och finhackad chili. Vik ihop sommarrullen och upprepa med resten av rispappren samt fyllningen.

Smaklig måltid! 

sommarrullar mungobönor jordnötssåsSommarrullar med mungobönor och jordnötssås – vegan

veganska matkassen årstidernaVeganska matkassen från Årstiderna

mungobönor
Mungobönor

Se ett annat recept med jordnötssmör – Barnmat

Kålrabbi Och Jordnötssmör – Välsmakande Bra Barnmat 8 månaders

Läs mer om Årstidernas Veganska matkasse här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Relaterade inlägg