Ett fat med vegansk risotto med en bukett blommor vid sidan om.

Risotto med skogschampinjoner, grönkål och mandel – vegan

Årets nationaldag blev lite regnig och mulen så vad passade då bättre än att servera en god vegansk risotto? 

Detta är en jättegod risotto utan ost. Om man vill ha lite ostsmak kan man strö på lite bjäst på toppen när man serverar som jag har gjort i detta recept.

Man kan också toppa med lite hemmagjort veganskt “parmesan” strö. Receptet på det hittar ni längre ner i följande recept: Vegansk bolognese med hemmagjort parmesantströ.

Risotton innehåller även goda och nyttiga ingredienser som skogschampinjoner, grönkål och mandel och är helt vegansk.

Man kan välja om man vill laga med grönkålen i själva rätten eller om man serverar den vid sidan av. Då kan man istället bara fräsa upp den i lite olivolja och salt i en annan panna. 

Recept på risotto med skogschampinjoner, grönkål och mandel – vegan

Ingredienser

4 portioner

7 dl grönsaksbuljong eko (veggiebuljong eko eller hemmagjord grönsaksbuljong)
1 stor scharlottenlök eko
några stjälkar grönkål eko
ca 250 g skogschampinjoner eko
4 dl risottoris eko
2-3 msk olivolja eko
ca 3 dl vitt vin eko eller matlagningsvin eko
salt och svartpeppar eko

Topping
1 dl mandel eko
lite bjäst eko

Ett fat med vegansk risotto med en bukett blommor vid sidan om.

Gör såhär:

  1. Skala och hacka löken. Skölj alla grönsaker. Skär bort grönkålsbladen från stjälkarna och skär dem och stjälkarna i bitar. Skär även upp champinjonerna i bitar och grovhacka mandeln.
  2. Värm buljongen i en kastrull.
  3. Bryn lök, *grönkålsblad, stjälkar, champinjoner och ris i olivolja i 2-3 minuter. *Om man hellre vill kan man servera grönkålsbladen vid sidan om. I sådana fall fräser man bara upp den i lite olivolja och en gnutta salt i en annan panna. 
  4. Häll på vin eller matlagningsvin och låt koka in.
  5. Slå på 1/3 del av buljongen och låt koka in något under omrörning.
  6. Späd med resten av buljongen, lite i taget, under omrörning tills riset har ett behagligt tuggmotstånd och risottons konsistens är krämig. Ta av från värmen. Denna process tar ungefär 20-30 minuter. Krydda med lite svartpeppar och salta vid behov.
  7. Lägg upp i tallrikar och toppa med lite bjäst eller hemmagjord parmesanströ och hackad mandel.

Servera gärna med en grön sallad och röd paprika eller tomat.

Smaklig risotto!

Ett fat med vegansk risotto med en bukett blommor vid sidan om.
Risotto med grönkålen tillagad vid sidan om.
Två fat med vegansk risotto.
Risotton tillagad med grönkålen i själva rätten.
0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*