Mini glutenfria spenatpajer – barnmat från 12 månader

Dessa goda veganska glutenfria mini spenatpajer kan avnjutas av alla från 12 månader och uppåt till så gammal en människa kan bli. 🙂 Enkla att göra och smakar väldigt gott med touch av både basilika och vegansk fetaost, s.k greek block. Samt massor av spenat.

Istället för äggstanning används hård tofu och lite kokosmjölk som får samma effekt. Dessutom innehåller tofu både protein och andra nyttigheter. Tofun jag använder är ekologisk och innehåller enbart sojabönor och vatten.

Från 1 års ålder kan barnet äta det mesta men man ska såklart fortfarande undvika att ge dem salt i för stora mängder. Spenat kan du servera då och då från 1 års ålder.

Receptet är glutenfritt, veganskt, vegetariskt, laktosfritt, mjölkfritt och äggfritt.

Recept på Mini glutenfria spenatpajer – barnmat från 1 år

(Här användes 9 stora muffinsformar)

Pajdeg
1 dl durramjöl eko
1 dl glutenfria havregryn eko
2 dl majsmjöl eko
1 tsk fiberhusk
1 msk olivolja eko
5 msk kallpressad kokosolja eko
6 msk vatten
1 knivsudd salt eko

Fyllning
0,5 stor gul lök eko (grovhackad)
175 g färsk spenat eko
115 g greek block (vegansk fetaost)
0,5 dl krämig kokosmjölk eko
400 g naturell extra hård tofu eko
0,5 kruka basilika eko (bladen)
1 vitlöksklyfta eko (pressad)
1 tsk veggiebuljong eko
(1 tsk tamari, glutenfri soja eko)
några droppar från en färsk citron eko
1 knivsudd salt eko och svartpeppar eko

Gör såhär:
sätt ugnen på 200 grader.

Pajdeg:
Blanda ihop alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke. Rör sedan ner olivolja, kokosolja och vatten och arbeta ihop till en deg med händerna. Tillsätt mer vatten om det behövs. Tryck ut degen i små pajformar eller stora muffinsformar. Här användes stora muffinsformar och då blev det 9 st. Låt gärna pajskalet stå kylt i 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Fyllning:
Grovhacka löken och skär upp tofu och greek block i stora fyrkanter. Mixa sedan lök, tofu, greek block spenat, basilikablad och kokosmjölk i en matberedare. Pressa i vitlök, lite citronsaft och tillsätt lite av övrig kryddning. Var sparsam med saltet. Lägg röran jämt ovanpå pajskalen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt pajerna svalna. Pajerna är goda att serveras både varma som kalla.

Till det lilla barnet serveras det som all annat mat i små små bitar.

Smaklig spenatpaj!

Kommentarer är avstängda.