Glutenfritt bröd

Julbröd på avokado, bönor och aprikos – vegan och glutenfritt

En limpa veganskt julbröd med avokado.

Detta julbröd är både vegan, glutenfritt, laktosfritt, mejerifritt och äggfritt. Ingredienser är bl.a. avokado, blandade bönor och aprikos. Riktigt gott och saftigt julbröd.

Recept Julbröd på avokado, bönor och aprikos – vegan, paleo och glutenfritt

1 limpa ca 13-15 skivor

Ingredienser:

230 g avrunna blandade bönor eller liknande (kidneybönor, stora vita bönor och kikärtor) eko
1 dl rapsolja eller olivolja eko
1/2 mogen avokado eko

Chiaäggen:

2 msk chiafrön eko
0,5 dl kokosmjölk eko

Torra ingredienser:

0,5 dl teffkorn eko
1,5 dl mandelmjöl eller hela mandlar eko
2 msk fiberhusk
2 tsk bikarbonat
60 g russin (ca 4 msk) eller 6-7 soltorkade aprikoser eko
0,5 tsk anis
0,5 tsk kanel eko
1 tsk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
0,5 tsk ingefära eko
0,5 tsk malda pomeransskal
0,5 tsk himalayasalt eko
4 msk solroskärnor eko

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda kokosmjölken och chiafröna i en bunke för sig, (kallas chiaägg) och låt jäsa i 30 minuter.
3. Skölj bönorna och mixa dem tillsammans med den halva avokadon i exempelvis en matberedare.
4. Mixa i alla övriga ingredienserna i (utom solroskärnorna som ska användas till topping eller blandas i på slutet).
5. Lägg över degen i en bytta och blanda i de grovhackade aprikoserna eller russinen samt solroskärnorna. Knåda lite för hand.
6. Lägg bakplåtspapper i en brödform eller smörj med kokosolja. Fördela ut degen jämt.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter. Känn med en sticka att brödet är klart. Låt svalna.

Servera gärna tillsammans med Healthcreators julskinka – vegan eller griljerad kålrot.

julbröd avokado aprikos
julbrod avokado aprikos

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar...