Delar här med mig av ett recept på ett gott sötpotatisbröd med smak av kanel och kardemumma. Ät gärna tillsammans med färsk avokado, tomat, paprika eller något annat växtbaserat pålägg.
Receptet är helvegetariskt/veganskt, glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt och laktosfritt.
Recept på sötpotatisbröd med smak av kanel – glutenfritt, vegan
Ingredienser
1 limpa (brödform)
Fiberhuskägg
2 tsk fiberhusk
1,5 dl vatten
Torra ingredienser
1 dl durramjöl eko
1 dl bovetemjöl eko
1 dl mandelmjöl eko
3 msk linfrön eller chiafrön eko
0,75 dl pumpakärnor eko
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel eko
1 tsk kardemumma eko
1 tsk salt eko
Sötpotatismix
250 g rå sötpotatis eko
2 msk kokosolja eko
1 dl vatten eller havredryck eko (glutenfri)
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör ihop fiberhuskäggen i en liten skål och låt stå i 10 minuter (de blir då som en tjock geléaktig röra).
- Blanda ihop alla torra ingredienser i en annan bunke.
- Skär bort det yttersta på kanterna på sötpotatisen (skalet kan vara kvar) väg upp, skär i mindre bitar och mixa fint ihop med kokosolja och vatten/havredryck i en matberedare.
- Tillsätt sedan den mixade sötpotatisblandningen till bunken med de torra ingredienserna och rör runt ordentligt med en träslev.
- Blanda till sist ner fiberhuskäggen och fördela jämt med en träslev.
- Placera ut degen i en brödform med bakplåtspapper.
- Låt limpan svälla i ca 10 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen i 60 minuter.
- Låt svalna ordentligt innan brödet skivas upp.
Servera gärna med uppskivad avokado och grönsaker, exempelvis tomat och lite salt, eller kanske ett växtbaserat smör. Brödet går utmärkt att frysa (ett tips är att frysa in det i skivor).
Sugen på fler brödrecept?
Kolla in detta recept på lättlagade morotsscones.
Lättlagade morotsscones