Vegansk mat och tillbehör

Hälsosam pizza på blomkålsbotten med italienska smaker – vegan och glutenfri

Att göra en hälsosam pizza på blomkålsbotten är enkelt, nyttigt och smakar dessutom riktigt bra. Denna är med italienska smaker och är både vegan och glutenfri.

Som vanligt har jag använt ekologiska och/eller närodlade/svenska produkter så mycket det bara är möjligt.

Hälsosam pizza på blomkålsbotten med italienska smaker – vegan och glutenfri

Ingredienser

2 pizzor (Ca 19 x 19 cm i diameter)

Pizzabotten

1 mediumstort blomkålshuvud (ca 500 g)
1 chiaägg (1 msk chiafrön och 1 msk rapsolja)
1-2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 tsk hackad färsk timjan
1 tsk hackad färsk dragon
1 msk psylliumfröskal/fiberhusk

Tomatsåsen

2 normalstora tomater
1 msk oliv eller rapsolja
1-2 pressade vitlöksklyftor
1-2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl färsk basilika

Topping

1 st tomat
några champinjoner
8 st svarta oliver
2 st små jordärtskockor
1 dl riven naturell tofu (jag använde kung markattas naturella ekologiska utan tillsatser)
färsk ruccola
havssalt

halsosam pizza blomkalsbotten italienska smaker vegan glutenfri

Gör såhär

  1. Riv eller mixa blomkålshuvudet fint i en matberedare eller ett rivjärn.
  2. Krama sedan ur så mycket vatten du kan ur blomkålen genom att forma bollar och pressa ut.
  3. Gör i ordning chiaägget genom att blanda ihop chiafrön med rapsolja. Låt stå och svälla i 10 minuter.
  4. Hacka upp de färska örterna till pizzabotten.
  5. Mixa sedan ihop alla ingredienser till pizzabotten i exempelvis en matberedare.
  6. Klicka ut degen på bakplåtspapper och forma till 2 runda plattor (ca 19 x 19 cm i diametern).
  7. Grädda pizzadegen i mitten av ugnen på 225 g i ca 10 minuter.
  8. Förbered samtidigt tomatsåsen samt fyllningen genom att skala, skiva och förkoka jordärtskockan i några minuter. Skölj och hacka upp basilikan. Skiva upp champinjonerna och tomaterna. Riv tofun.
  9. Mixa alla ingredienserna till tomatsåsen i en matberedare eller liknande. Sila sedan ur det mesta av vätskan i en fin sil (spara gärna vätskan som en hälsosam shot till ett senare tillfälle)
  10. Bre tomatsåsen på pizzabottnarna.
  11. Lägg på fyllningen och grädda pizzan i mitten av ugnen ytterligare ca 8 minuter. Se upp så att inte pizzan blir bränd. Vänta med att lägga på den färska ruccolan och strö över lite havssalt tills efter det att pizzorna är färdiggräddade.
  12. Låt pizzorna svalna något och lyft sedan försiktigt över dem på tallrikar med hjälp av en stekspade.

Smaklig pizza med blomkålsbotten – italienska smaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Du kanske också gillar...