Mitt hemliga recept på Chiabollar blir nu offentligt även på min blogg och youtube kanal – rawfood, glutenfritt, mjölkfritt – vegan.
Vill du baka riktigt goda rawfoodbollar (liknar seg och god tryffel) så ska du prova detta recept. Noggrant framtaget och testat av mig och mina kära testpersoner (vänner och familj) som sagt sitt tills bollarna uppnått perfektion i smakbalans och konsistens. Bollarna har smak av choklad, vanilj och en touch av lakrits och receptet finns även med i min kokbok Skapa din hälsa och som receptfilm på min YouTubekanal Healthcreator.
Recept på Chiabollar – rawfood, glutenfritt, mjölkfritt – vegan
Ingredienser
50 g sötmandlar eko (ca 1 dl)
12 soltorkade dadlar eko (ca 1,5 dl)
1 msk pumpakärnor eko
1,5 msk kallpressad kokosolja eko
2,5 msk kakao eko
1 tsk vaniljpulver eko
0,5 tsk lakritspulver eko
* 1 tsk yaconsirap eko eller 0,5 tsk agavesirap raw eko
1 krm flingsalt eko
1 – 1,5 msk vatten
Till rullning:
chiafrön eko
* Yaconsirap har en naturligt söt smak som påminner om karamell. Den utvinns från yacon-roten som växer i de peruanska Anderna. Växten – som kan bli närmare två meter – har odlats i generationer och gav redan inkaindianerna naturlig sötma. Påverkar inte blodsockret. Rik på antioxidanter
Gör såhär:
- Kärna ur dadlarna om de har kärnor eller kontrollera så att de är urkärnade.
- Mixa alla ingredienser (utom chiafröna) tills degen far runt som en stor seg klump i matberedaren. Tillsätt en aning mer vatten om det behövs.
- Forma till 6-12 bollar och rulla dem sedan i chiafrön.
- Låt stå i kylen i minst 2-3 timmar innan servering för bästa resultat, gärna längre.
Mina kokböcker kan man beställa här:
Beställ mina kokböcker här