På hösten är det alltid gott att avnjuta en god soppa och vad passar bättre just nu än en härlig butternut pumpasoppa. Dessutom närmar sig halloween med stormande steg. Detta recept på rostad krämig pumpasoppa får en härlig smak av både ingefära, kokos, vitlök och chili. Förutom fruktköttet i en pumpa kan kärnornas rostas och ätas.
Butternut pumpa kan skördas sent och lagras länge. Om de förvaras på rätt sätt klarar den sig in i april och i butikerna hittar man skandinaviskodlad butternut in i februari. Pumpor är ett mycket bra miljöval under hösten och vintern.
Receptet är helvegetariskt/veganskt, mjölkfritt, laktosfritt, glutenfritt, nötfritt och äggfritt.
Smaklig soppa!
Recept på rostad krämig pumpasoppa med ingefära, kokos och chili – vegan
Ingredienser
4 portioner
1 stor butternutpumpa
1 gul lök eko
2 vilöksklyftor eko
1 msk olivolja eko
1 tsk ingefära eko
0,5 tsk paprikakrydda eko
1 krm gurkmeja eko (om man vill)
chiliflakes eko (efter smak)
salt eko
5 dl vatten
1,5 msk veggiebuljong eko
1,5 msk saft från en färsk citron eko
2 dl krämig kokosmjölk utan tillsatser
Topping
Krämig kokosmjölk utan tillsatser
Färsk persilja eller koriander eko
Gör såhär
Sätt ugnen på 225 grader. Halvera pumpan och skrapa ur pumpakärnorna (spara dessa – går att rosta) Skala och skär pumpan i 2 cm stora bitar. Skala och finhacka löken. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan och salta. Rosta i mitten av ugnen i 20 minuter. Häll över allt i en stor kastrull och tillsätt vatten, pressad vitlök, veggiebuljongen, kokosmjölken samt kryddorna. Koka upp. Tag sedan av från plattan och mixa slätt. Tillsätt pressad citron och smaka av kryddningen. Toppa gärna varje fat med lite krämig kokosmjölk och färsk persilja eller koriander. Skapa ett fint mönster med hjälp av baksidan av en sked eller gaffel.
Servera gärna ihop med svarta bönor lätt uppfrästa i olivolja med lite salt och färsk timjan eller annan passande ört.
En god skiva gluenfritt bröd kan också passa bra till pumpasoppan. Se alla mina glutenfria bröd här och välj ett du helst vill baka.
Några jag kan rekommendera till soppan är:
- majsbröd, ett enkelt och härligt bröd med neutrala smaker.
- kalljästa tekakor på havre som är så fluffiga och goda.
- scones med banan kan vara att föredra, ett väldigt populärt och omtyckt bröd.
Smaklig rostad pumpasoppa!